середа, 18 серпня 2021 р.

Як підготувати дитину до відвідування ЗДО?

Відвідування дошкільного навчального закладу - новий етап у житті дитини. Нове місце, незнайомі дорослі,дитячий колектив ,а,головне,відсутність батьків поруч - це все звісно хвилююче та незвично для малечі. Залежно від темпераменту та особливостей характеру,діти по різному проходять період адаптації, проте,у будь-якому випадку,дорослі можуть підготувати малюка до відвідування садочка. Для цього потрібно виконувати такі не складні поради:

1)Передусiм слiд органiзувати життя дитини в сiм'ї вiдповiдно до режиму дня, якого дотримуються в дошкiльному закладi. Цим ви значно полегшите малятi процес звикання до садочка.

2)Розкажіть дитині, що таке дитячий садок, навіщо туди ходять діти, чому ви хочете, щоб малюк пішов в дитячий садок.Коли ви йдете повз дитячой садок, з радістю нагадуйте малюку про те, як йому пощастило – восени він зможе сюди ходити. Розповідайте рідним і знайомим в присутності малюка, що пишаєтеся своєю дитиною, – адже його прийняли в дитячий садок.

3)У жодному разі  не можна залякувати дитину дитячим садком, погрожувати: “Не будеш  слухатися – ввідам до дитячого садка”, а потім, коли дитина вже відвідуватиме дитячу групу, погрожувати залишити її в дитячому садку, якщо вона не перестане плакати  або вередувати. Це може спричинити виникнення  у дитини страху перед дитячим садком і, безумовно, погіршить її стан у період звикання до незнайомого оточення,уповільнить процес її входження у нові умови життя.

4)Дитина легше пристосується до умов суспiльного виховання, якщо в сiм"ї вона оволодiє навичками самостiйностi. Допоможiть свому малюковi навчитись самостiйно сiдати на дитячий стiлець, пити з чашки, користуватися ложкою, їсти суп з хлiбом, рiзноманiтнi страви. Не шкодуйте часу – малятi це дуже знадобиться. На момент вступу до садка треба навчити дитину самостiйно мити руки, брати активну участь у роздяганнi, складаннi одягу.

5) Вибрати якусь пам’ятну річ (бажано невеликого розміру), яку дитина буде брати з собою і, яка буде нагадувати їй про вас і про те, як сильно ви її любите.

6)Не нервувати й не показувати свою тривогу напередодні походу дитини в дитячий садок.

7)В період адаптації емоційно підтримуйте дитину. Тепер ви проводите з ним менше часу. Компенсуйте це якістю спілкування. Частіше обіймайте дитину. Скажіть маляті: «Я знаю, що ти нудьгуєш без мене, що тобі буває страшно. Коли відбувається щось нове, завжди спочатку страшно, а потім звикаєшся і стає цікаво. Ти молодець, ти сміливий, я пишаюся тобою. У тебе все вийде».

Немає коментарів:

Дописати коментар